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Registros recuperados : 21 | |
5. | | MAZZILLI, S. R.; ABBATE, S.; SILVA, H.; MENDOZA, Y. Apis mellifera visitation enhances productivity in rapeseed. Journal of Apicultural Research, 2023, volume 62, issue 2, pp. 402-410. doi: https://doi.org/10.1080/00218839.2020.1856558 Article history: Received 11 June 2019; Accepted 17 August 2020. -- Correspondence author: Mazzilli, S.R.; Facultad de Agronomía, Estación Experimental Mario Alberto Cassinoni, Universidad de la República, Paysandú, Uruguay;...Biblioteca(s): INIA Treinta y Tres. |
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7. | | STEWART, S.; GARCIA, A.; KASPARY, T. E.; MAZZILLI, S. Desafíos para el cultivo de colza en la zafra 2023. [presentación oral] En: Jornada Nacional de Cultivos de Invierno, 3ra. Canal You Tube: CREA Uruguay, 11-12 abril 2023. Organizaron: MNECCUY (Mesa Nacional de Entidades de Cebada Cervecera), CREA, MTO (Mesa Tecnológica de Oleaginosos), Mesa Nacional de Trigo. -- Coorganizaron: Facultad de Agronomía, INIA. -- Declarada de interés Ministerial: Ministerio de...Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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9. | | VEROCAI, M.; CASTRO, M.; MANASLISKI, S.; MAZZILLI, S.R. Frost risk in canola and carinata as a function of sowing date in the agricultural central region of South America. Agronomy Journal,2022, volume 114, issue 5, pages 2920-2935. doi: https://doi.org/10.1002/agj2.21154 Article history: Received: 23 August 2021/ Accepted: 10 June 2022. -- Corresponding author: Mazzilli, S.R.; Facultad de Agronomía, Estación Experimental Mario Alberto Cassinoni, Univ. de la República, Ruta 3, km 363, Paysandú, Uruguay;...Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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12. | | BUSTAMANTE-SILVEIRA, M.; SIRI-PRIETO, G.; MAZZILLI, S.; CARRASCO-LETELIER, L. Carbon footprint of four bioethanol cropping systems in a temperate region. (Research Article). Biofuels. 2024. https://doi.org/10.1080/17597269.2024.2327154 Article history: Received 05 November 2023, Accepted 01 March 2024, Published online 18 March 2024. -- Correspondence:
Leonidas Carrasco-Letelier, Email: lcarrasco@inia.org.uy , Natural Resources, Production and Environment, Experimental...Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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18. | | MAZZILLI, S.R.; ABBATE, S.; MENDOZA, Y.; DOBREFF, N.; ROSAS, M.; SILCHENKO, S.; DE ANDREA, F.; FROS, D. El rol de Apis mellifera en el cultivo de canola (Brassica napus L.). Cangüé, 2016, no. 37, p. 14-18.Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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19. | | BARBAZAN, M.M.; BAUTES, C.; BEUX, L.; BORDOLI, J.M.; CALIFRA, A.; CANO ,J.D. .; DEL PINO, A.; ERNST, O.; GARCIA LAMOTHE, A.; GARCÍA, F.; MAZZILLI, S.; QUINCKE, A. Soil potassium in Uruguay: current situation and future prospects. Better Crops With Plant Food, v, 96.n.4.,p.21-23, 2012Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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20. | | MAZZILLI, S.; BONILLA, C.; SIRI, G.; ARBELETCHE, P.; RUBIO, V.; BASIGALUZ, P.; TAKS, J.; GARCÍA, M.; COBAS, P.; MONDELLI, M.P.; ASTIGARRAGA, L.; CRUZ, G.; PICASSO, V.; URUGUAY. CENTRO INTERDISCIPLINARIO DE RESPUESTA AL CAMBIO Y VARIABILIDAD CLIMÁTICA (CIRCVC) Sensibilidad y capacidad adaptativa de la agricultura de secano y el arroz frente al cambio climático: resultado [parcial] del proyecto: TCP/URU/3302 Nuevas Políticas para la Adaptación de la Agricultura al Cambio Climático. Montevideo, UY: FAO/MGAP, 2013. 63 p. (Clima de Cambios: Nuevos Desafíos de Adaptación en Uruguay, 5).Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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Registros recuperados : 21 | |
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
05/02/2020 |
Actualizado : |
05/02/2020 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
GONZÁLEZ, S.N.; VIEGA CAZÉRES, L.M.; BERETTA, A.; CÓRDOBA, M.A.; ROSSI, C. |
Afiliación : |
SILVANA NOEMI GONZALEZ PARODI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; LUIS MARÍA VIEGA CAZÉRES, Universidad de la República, Facultad de Agronomía, Montevideo, Uruguay; ANDRES NICOLAS BERETTA BLANCO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIANO AUGUSTO CÓRDOBA, Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Agropecuarias, Ciudad Universitaria, Córdoba, Argentina; CARLOS ALBERTO ROSSI RODRIGUEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Efecto de la temperatura y la precipitación durante el llenado de grano sobre la dormición y sensibilidad al agua en granos de cebada (Hordeum vulgare L.). [Effect of temperature and precipitation during grain filling on dormancy and water sensitivity in barley grains]. |
Fecha de publicación : |
2019 |
Fuente / Imprenta : |
AgriScientia, 2019, Volume 36, Issue 2, Pages 19-27. OPEN ACCESS. Doi: https://doi.org/10.31047/1668.298x.v36.n2.21867 |
ISSN : |
0327-6244 |
DOI : |
10.31047/1668.298x.v36.n2.21867 |
Idioma : |
Español |
Notas : |
Article history: Recibido: 26 Octubre 2018 / Aceptado: 18 Diciembre 2019.
Corresponding author: Silvana González Parodi (sngonzalez@inia.org.uy) |
Contenido : |
ABSTRACT.
After harvesting, barley grains (Hordeum vulgare L.) can show dormancy and water sensitivity, which delays industrial use. Both effects depend on the barley genotype and environmental conditions during grain maturation. In order to analyze the effect of the average temperature and the total rainfall accumulated during and in the final third of the grain filling, on the dormancy and water sensitivity and the relationship between them, three cultivars of barley were sownin four dates in 2009 and two in 2011. Temperature and daily rainfall were recorded from anthesis to physiological maturity. The dormancy was evaluated as germination at 12 days post physiological maturity and the water sensitivity as germination in water excess conditions at 100 days post physiological maturity. The variables that presented a higher correlation with germination and water sensitivity were average temperature and accumulated rainfall during grain maturity. Environments with average high temperature during grain filling, reduced dormancy, but on water sensitivity decrease was cultivar dependent. The increase of rainfall during grain filling, decreased dormancy, but increased water sensitivity in all three cultivars. © 2019, Universidad Nacional de Cordoba. All rights reserved.
RESUMEN.
Los granos de cebada (Hordeum vulgare L.) pueden presentar dormición y sensibilidad al agua poscosecha, que retrasan su utilización industrial. Ambas, dependen del genotipo y del ambiente durante la maduración del grano. Con el fin de analizar el efecto de la temperatura media y las precipitaciones acumuladas durante y en el tercio final del llenado de grano, sobre la dormición y la sensibilidad al agua y la relación entre ellas, fueron sembrados tres cultivares de cebada en cuatro fechas durante el 2009 y dos durante el 2011. Se registraron temperaturas y precipitaciones diarias desde antesis a madurez fisiológica. La dormición se evaluó como la germinación a los 12 días pos-madurez fisiológica y la sensibilidad al agua como la germinación en exceso de agua, a los 100 días pos-madurez fisiológica. Las variables que presentaron mejor correlación con germinación y sensibilidad al agua fueron la temperatura media y las precipitaciones acumuladas durante el llenado de grano. Ambientes con mayores temperaturas medias durante el llenado de grano disminuyeron la dormición, pero la disminución de la sensibilidad al agua dependió del cultivar. El incremento de las precipitaciones durante el llenado de grano disminuyó la dormición, pero aumentó la sensibilidad al agua en los tres cultivares MenosABSTRACT.
After harvesting, barley grains (Hordeum vulgare L.) can show dormancy and water sensitivity, which delays industrial use. Both effects depend on the barley genotype and environmental conditions during grain maturation. In order to analyze the effect of the average temperature and the total rainfall accumulated during and in the final third of the grain filling, on the dormancy and water sensitivity and the relationship between them, three cultivars of barley were sownin four dates in 2009 and two in 2011. Temperature and daily rainfall were recorded from anthesis to physiological maturity. The dormancy was evaluated as germination at 12 days post physiological maturity and the water sensitivity as germination in water excess conditions at 100 days post physiological maturity. The variables that presented a higher correlation with germination and water sensitivity were average temperature and accumulated rainfall during grain maturity. Environments with average high temperature during grain filling, reduced dormancy, but on water sensitivity decrease was cultivar dependent. The increase of rainfall during grain filling, decreased dormancy, but increased water sensitivity in all three cultivars. © 2019, Universidad Nacional de Cordoba. All rights reserved.
RESUMEN.
Los granos de cebada (Hordeum vulgare L.) pueden presentar dormición y sensibilidad al agua poscosecha, que retrasan su utilización industrial. Ambas, dependen del genotipo y del ambiente... Presentar Todo |
Palabras claves : |
Efectos ambientales. |
Thesagro : |
ANALISIS; GERMINACION; HORDEUM VULGARE; MALTA. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/14126/1/21867-Article-Text-80629-1-10-20191224.pdf
https://revistas.unc.edu.ar/index.php/agris/article/view/21867/28849
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Marc : |
LEADER 03800naa a2200265 a 4500 001 1060765 005 2020-02-05 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0327-6244 024 7 $a10.31047/1668.298x.v36.n2.21867$2DOI 100 1 $aGONZÁLEZ, S.N. 245 $aEfecto de la temperatura y la precipitación durante el llenado de grano sobre la dormición y sensibilidad al agua en granos de cebada (Hordeum vulgare L.). [Effect of temperature and precipitation during grain filling on dormancy and water sensitivity in barley grains].$h[electronic resource] 260 $c2019 500 $aArticle history: Recibido: 26 Octubre 2018 / Aceptado: 18 Diciembre 2019. Corresponding author: Silvana González Parodi (sngonzalez@inia.org.uy) 520 $aABSTRACT. After harvesting, barley grains (Hordeum vulgare L.) can show dormancy and water sensitivity, which delays industrial use. Both effects depend on the barley genotype and environmental conditions during grain maturation. In order to analyze the effect of the average temperature and the total rainfall accumulated during and in the final third of the grain filling, on the dormancy and water sensitivity and the relationship between them, three cultivars of barley were sownin four dates in 2009 and two in 2011. Temperature and daily rainfall were recorded from anthesis to physiological maturity. The dormancy was evaluated as germination at 12 days post physiological maturity and the water sensitivity as germination in water excess conditions at 100 days post physiological maturity. The variables that presented a higher correlation with germination and water sensitivity were average temperature and accumulated rainfall during grain maturity. Environments with average high temperature during grain filling, reduced dormancy, but on water sensitivity decrease was cultivar dependent. The increase of rainfall during grain filling, decreased dormancy, but increased water sensitivity in all three cultivars. © 2019, Universidad Nacional de Cordoba. All rights reserved. RESUMEN. Los granos de cebada (Hordeum vulgare L.) pueden presentar dormición y sensibilidad al agua poscosecha, que retrasan su utilización industrial. Ambas, dependen del genotipo y del ambiente durante la maduración del grano. Con el fin de analizar el efecto de la temperatura media y las precipitaciones acumuladas durante y en el tercio final del llenado de grano, sobre la dormición y la sensibilidad al agua y la relación entre ellas, fueron sembrados tres cultivares de cebada en cuatro fechas durante el 2009 y dos durante el 2011. Se registraron temperaturas y precipitaciones diarias desde antesis a madurez fisiológica. La dormición se evaluó como la germinación a los 12 días pos-madurez fisiológica y la sensibilidad al agua como la germinación en exceso de agua, a los 100 días pos-madurez fisiológica. Las variables que presentaron mejor correlación con germinación y sensibilidad al agua fueron la temperatura media y las precipitaciones acumuladas durante el llenado de grano. Ambientes con mayores temperaturas medias durante el llenado de grano disminuyeron la dormición, pero la disminución de la sensibilidad al agua dependió del cultivar. El incremento de las precipitaciones durante el llenado de grano disminuyó la dormición, pero aumentó la sensibilidad al agua en los tres cultivares 650 $aANALISIS 650 $aGERMINACION 650 $aHORDEUM VULGARE 650 $aMALTA 653 $aEfectos ambientales 700 1 $aVIEGA CAZÉRES, L.M. 700 1 $aBERETTA, A. 700 1 $aCÓRDOBA, M.A. 700 1 $aROSSI, C. 773 $tAgriScientia, 2019, Volume 36, Issue 2, Pages 19-27. OPEN ACCESS. Doi: https://doi.org/10.31047/1668.298x.v36.n2.21867
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